Przepis.
Hej.
No więc prosiliście mnie o przepis na herbatniki z ostatniego postu więc proszę:
Składniki:
- 50g cukru pudru
- 75g miękkiej margaryny
- Duże żółtko
- Esencja Waniliowa
- 150g mąki pszennej
- Plastikowa folia do żywności
- Foremki do wycinania ciasta
- Natłuszczona blacha do pieczenia
Pamiętajcie aby przed rozpoczęciem rozgrzać piekarnik do 180 stopni
1. Krok
Trzeba przesiać cukier puder przez sitko, dodać margarynę i utrzeć na gładką masę.
2. Krok
Dodać żółtko oraz kilka kropel esencji (ja dodaje około pięciu) i dokładnie wymieszać
3. Krok
Przesiać mąkę przez sitko nad misko i mieszać aż ciasto będzie gładkie a następnie zawinąć w folie plastikową i włożyć na parę minut do zamrażarki ( ja daje na jakieś 5-7 minut )
4. Krok
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość małego palca. Wyciąć jakie tylko chcecie wzorki i ułożyć na natłuszczonej blaszce.
5. Krok
Włożyć do rozgrzanego piekarnika na jakieś 10-12 minut.
Jak ktoś chce dodatkowo udekorować ciastka to może to zrobić za pomocą żółtka i barwników spożywczych podaje wskazówki :
Wlać żółtko do miseczki i rozbić dokładnie widelcem. Następnie rozlać na talerzyki i dodać do każdego po kilka kropel barwnika i wymieszać. Jak chcecie to robić to musicie nanieść roztwór pędzelkiem PRZED PIECZENIEM.
No więc prosiliście mnie o przepis na herbatniki z ostatniego postu więc proszę:
Składniki:
- 50g cukru pudru
- 75g miękkiej margaryny
- Duże żółtko
- Esencja Waniliowa
- 150g mąki pszennej
- Plastikowa folia do żywności
- Foremki do wycinania ciasta
- Natłuszczona blacha do pieczenia
Pamiętajcie aby przed rozpoczęciem rozgrzać piekarnik do 180 stopni
1. Krok
Trzeba przesiać cukier puder przez sitko, dodać margarynę i utrzeć na gładką masę.
2. Krok
Dodać żółtko oraz kilka kropel esencji (ja dodaje około pięciu) i dokładnie wymieszać
3. Krok
Przesiać mąkę przez sitko nad misko i mieszać aż ciasto będzie gładkie a następnie zawinąć w folie plastikową i włożyć na parę minut do zamrażarki ( ja daje na jakieś 5-7 minut )
4. Krok
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość małego palca. Wyciąć jakie tylko chcecie wzorki i ułożyć na natłuszczonej blaszce.
5. Krok
Włożyć do rozgrzanego piekarnika na jakieś 10-12 minut.
Jak ktoś chce dodatkowo udekorować ciastka to może to zrobić za pomocą żółtka i barwników spożywczych podaje wskazówki :
Wlać żółtko do miseczki i rozbić dokładnie widelcem. Następnie rozlać na talerzyki i dodać do każdego po kilka kropel barwnika i wymieszać. Jak chcecie to robić to musicie nanieść roztwór pędzelkiem PRZED PIECZENIEM.
ŻYCZĘ POWODZENIA I PRZEPYSZNYCH WYPIEKÓW : D
Obecnie przeglądam internet i oglądam Sopot Festiwal Top Trendy :)
Komentarze
Prześlij komentarz